Srpska coworking zajednica

Na konferenciji coworking zajednice Srbije, na kojoj je prisustvovalo više od 50 ljudi, učestvovali su i predstavnici IT centra Bor. Domaćin najbrže rastuće preduzetničke zajednice bio je Deli prostor za kreativno delovanje u Nišu. Osim predstavnika srpskih coworking prostora, učestvovali su i partneri iz regiona – Poligon Slovenija i YouSEE platforma za socijalne inovacije iz Podgorice.

Pogrešno je shvatanje da je coworking prostor namenjen samo IT stručnjacima. Osim programera i developera, u ovakvom prostoru rade i oni koji se bave grafičkim dizajnom, web marketingom, fotografijom, copyrightingom, kao i drugim oblastima kreativnog delovanja.

Prema rezultatima istraživanja, koje je prvi put sprovedeno ove godine, u ovakvim prostorima je najviše mladih do 30 godina. Medjutim, procentualno posmatrano, ne zaostaje mnogo ni kategorija u koju spadaju osobe do 45- te godine starosti. Ovo dokazuje da se kreativnim poslovima ne bavi isključivo omladina, već da postoji potreba za konstantnim usavršavanjem, bez obzira na godine života, kako bi se ostvarila zarada.

Prihodi koje coworking prostori ostvaruju prevashodno su od članarina, iznajmljivanja prostora, sponzorstva, donacija i projektnog finansiranja. A ukupan godišnji prihod, prema istraživanju, iznosi više od 1,4 miliona evra, na državnom nivou.

Cena mesečne članarine za rad u ovakvom prostoru je od 50 evra pa naviše, zavisno od opštine.

Za razliku od ostalih, borski IT centar ima ubedljivo najniže cene, a sve u cilju razvoja zajednice. Cilj osnivanja IT Centra Bor jeste da, pojedinci i grupe, razvijaju svoje ideje i projekte. Upravo odatle je nastala potreba za zajedničkim prostorom gde će se kreativni ljudi udruživati uz maksimalnu podršku.

Konferencija coworking zajednice Srbije održana je uz podršku projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“ (YEP) koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije.

srpska-coworking-zajednica